Sunday, April 15, 2012

Laiks izsijā pelavas — koncertuzvedums "Pasakas par ziediem"

 
Latvijas Koncerti 2012 organizētais koncertuzvedums Annas Sakses "Pasakas par ziediem" notika Filadelfijā Sv. Jāņa draudzes telpās 2012. g. 15. aprīlī.

Trīs mākslinieki, komponists Valts Pūce, stāstnieks Gundars Āboliņš un flautiste Dita Krenberga sniedza Annas Sakses "Pasakas par ziediem" Filadelfijas publikai.

Valts Pūce, Dita Krenberga, Pēteris Apse, Gundars Āboliņš un Māra Buka

Literatūrzinātnieks Raimonds Briedis teica: "Saksei tas būtu paticis. Domāju, ka viņa visu mūžu mēģināja aizmirst romānu "Pret kalnu". "  Pati Anna Sakse savureiz bildusi: "Mūs, vecos rakstniekus, tagd reizēm sauc par nemoderniem, pārmet mums to, ka esam bijuši tieši tādi, kādi bijām. Bet tāds taču bija laiks. Pārtikām ar rupju maizi, nevis smalkmaizītēm." Turpina Annas Sakses daiļrades pētniece Ingūna Daukste-Silasproģe: "Iespējams, šajos rakstnieces vārdos meklējam atbildi, vēŗtējot Sakses daiļradi, kas tapusi laikā, kad vienos svaru kausos saplūda literatūra, māksla un ideoloģija. Laiks izsijā pelavas. Ja notraucam laika un aikmeta uzslāņojumus no Annas Sakses darbiem, tie uzrunā arī šodien, īpaši "Pasakas par ziediem". Paradoksāli - tie rakstnieces darbi, kuŗi tapa sava aikmeta ideoloģijas zīmē, tika slavēti, taču nu zaudēuši literāro vērtību un ir vien liecības par aizgājušo laikmetu, turpretim "Pasakas par ziediem" uzplaukst arī 21. gadsimtā."

Anna Sakse (1905 - 1981)

Šī uzveduma sarīkošanā sadarbojās kultūras biedrība TILTS, Filadelfijas Brīvo latvju biedrība, un Svētā Jāņa draudze.



1 comment:

  1. Lai dzīvo FBLB un interesantie sarīkojumi!
    Turpiniet! - Vecbiedrs

    ReplyDelete